U vremenu kada se ljubavni savjeti prenose putem TikToka, a idealan prvi sastanak uključuje zajedničko gledanje mimova umjesto zalazaka sunca, generacija Z donosi revolucionarne perspektive na ljubav i veze. Da, dobro ste čuli. Romantika dobija potpuno novo ruho, a mi smo ovdje da vam predstavimo najnovije trendove koje generacija Z zagovara u svijetu ljubavi. Pripremite se, jer klasični romantični filmovi postaju stvar prošlosti, baš kao i dajal-ap internet.

Zaboravite na cvijeće i ljubavna pisma; današnji mladi smatraju da je “ghosting” (nestajanje bez objašnjenja) vrhunac emotivne zrelosti. “Zašto izgubiti vrijeme na rasprave kad možeš jednostavno nestati iz nečijeg života kao Hudini?”, pita se generacija Z, dok brišu vaš kontakt nakon prvog sastanka koji nije ispunio njihova očekivanja.

“Swipeanje” desno: Nova generacija izbirljivih romantičara

U doba kada se potencijalni partneri biraju brže nego pjesme na Spotifyju, generacija Z podiže ljestvicu izbirljivosti. “Ako nije ljubav na prvi swipe, onda to nije prava ljubav”, moto je koji odjekuje među korisnicima dejting aplikacija. I ne brinite, uvijek možete reći da je vaša duša srodna “samo na odmoru” ako vas neko pita zašto ste još uvijek sami.

“Situationships”: Jer ko uopšte želi definisati stvari?

Zašto se ograničavati na zastarjele kategorije poput “u vezi” ili “slobodan/slobodna” kad možete imati “situationship”? Ovaj fleksibilni koncept savršen je za generaciju Z, koja vjeruje da je neodređenost novi standard. “To je kao veza, ali bez pritiska da zapravo moraš nekome objasniti šta to znači,” objašnjavaju mladi.

Virtuelne veze: Ljubav preko servera

Zahvaljujući napretku tehnologije, generacija Z pronalazi ljubav u najudaljenijim uglovima interneta. “Zašto se mučiti s realnim odnosima kad moja virtuelna djevojka/momak nikada ne postavlja teška pitanja i uvijek je dostupan za čet?”, pita se moderni romantičar.   Mimovi kao ljubavni jezik

Ako mislite da su buketi cvijeća i čokolade vrhunac romantike, dozvolite da vas generacija Z razuvjeri. Danas se prava ljubav izražava kroz pažljivo odabrane mimove. “Ako mi pošalje mim koji me nasmije do suza, znači da je pravi,” kaže svaki pripadnik/pripadnica generacije Z, dok pregledava svoju galeriju mimova spremnih za slanje, navodi “Index”.

Dakle, dok se svijet ljubavi i veza neprestano mijenja, jedno ostaje isto: generacija Z pristupa romantici na načine koji bi mogli zbuniti čak i najiskusnije Kupidone. Možda je ljubav mrtva, ali dok god postoje mimovi koji nam pomažu da se nosimo s bolom, možda postoji nada za nas sve. Barem dok ne dođe vrijeme za sljedeću nadogradnju našeg ljubavnog softvera.

Izvor Nezavisne