Godinama je internetom kružio mit da je dovoljno ponavljati neku aktivnost 21 dan uzastopno kako bi ona prerasla u naviku. Istraživanja ipak pokazuju nešto drugačije rezultate, a naučnici navode da je za kreiranje automatizma po kome ćemo nešto raditi neophodno od 18 do čak 254 dana, dok nam je za dobijanje neke navike potrebno prosečno 66 dana.

Šta je „treker navika“ i kako funkcioniše

Namestiti krevet ujutru, uneti dovoljnu količinu vode tokom dana i uveče prošetati ili otići na trening – navike su koje nam mogu učiniti život kvalitetnijim, ali uklopiti sve te navike u haotičan raspored u kome balansiramo između posla, obaveza oko porodice i kućne rutine, može biti izazovno. Kako ne zapostaviti dobre navike koje želimo negovati u tih (prosečnih) 66 dana i kako „naterati“ sebe da istrajemo. U tome nam može pomoći „treker navika“ . Treker navika dobila je naziv po engleskoj reči „track“ koja označava „ispratiti“ i služi upravo tome – da se ciljevi (odnosno aktivnosti) koje smo sebi zadali prate svakodnevno. Može biti u formi najobičnijeg kalendara, tabelice sa aktivnostima (u koloni) i danima nedelje (u redu) ili čak mobilne aplikacije – na nama je da izaberemo koja nam forma više odgovara.

Kako funkcioniše treker navika

Treker navika je praktično način da zavaramo naš mozak. Obeležavanjem postignutog cilja, prolazimo kroz tri faze:

– Impuls za akciju – pred nama je uvek podsetnik da određenu aktivnost treba da izvršimo.

– Uvid u proces – svaka „✓“ u tabelici je mala pobeda koja nas dodatno stimuliše da i sutra ponovimo aktivnost i „osvojimo“ zadati cilj. Zanimljivo istraživanje sprovedeno na 1700 ispitanika, pokazalo je da su oni koji su vodili ovakav treker navika prilikom mršavljenja, svoj cilj dostigli brže i bili zadovoljniji čitavim procesom.

– Momentalna nagrada – kada kvačicom obeležimo aktivnost kao završenu, naš mozak fiksira uspeh, čime se podstiče lučenje dopamina. Sladak ukus pobede ostaje memorisan, pa tako i u budućnosti želimo ponoviti aktivnost.

Na primer, postavili smo sebi cilj da svako jutro nakon buđenja i jutarnje rutine izdvojimo pola sata za jogu. U svoj treker unećemo tu aktivnost i svako jutro kada završimo sa jogom, u trekeru ćemo staviti „✓“ kao znak da smo svoj cilj za taj dan ispunili. Sutradan ćemo ponovno pribeležiti uspeh, kao i dan posle, sve dok se jedno jutro ne probudimo sa saznanjem da nam je ova lepa jutarnja navika prešla u rutinu.

Izvor Krstarica