Ako ostavite automobil predugo parkiran i ne vozite ga nekoliko sedmica ili čak mjeseci, mogli biste imati problema.Mnogi dijelovi vozila ne podnose dugo stajanje, a šta se može desiti ukoliko se vozilo predugo ne koristi, možete čitati u nastavku teksta.Koji dijelovi automobila mogu biti ugroženi?

Akumulator

On je najčešće prva, ali ne i jedina “žrtva” automobila koji nije korišten duže vrijeme. Ipak je akumulator baterija koja se puni dok je auto u vožnji, a prazni kada automobil stoji.Ako vaš automobil stoji predugo, pogotovo kada je vani hladno, velika je vjerovatnoća da nećete uspjeti upaliti automobil.

Ručna kočnica

U slučaju da ostavljate automobil na parkingu na duži period, savjetuje se da, ako je ikako moguće, ne ostavljate podignutu ručnu. Podizanje ručne kočnice nije samo navika, već je automatika na pojedinim modelima vozila. Međutim, ako je podignuta duže vrijeme, ručna kočnica može zaglaviti diskove i pločice. Ako vam je automobil na parkingu na uzbrdici, savjet je da se poslužite tradicionalnom metodom zaglavljivanja točkova ciglom, kamenom i sl.

Pritisak u gumama

Prije nego što krenete, provjerite pritisak u gumama, jer one nakon stajanja mogu biti ispuhane, a mogu se i deformisati. Iako im vjerojatno neće biti ništa, prije nego što uđete u auto, prvo pogledajte jesu li se izduvale.Ukoliko tokom vožnje osjetite vibracije, moguće je da su se deformisale. U svakom slučaju, svratite do benzinske pumpe i provjerite pritisak u gumama.

Rezervoar

Rezervoar pun goriva je najbolji lijek protiv korozije, a može biti od presudnog značaja ako se dogodi neka nepredviđena situacija.Naprimjer, ako vam je neispravan alternator, moraćete voziti bez zaustavljanja, a ako vam se ispraznio akumulator, potrebno je neko vrijeme da se napuni, pa zbog toga nije poželjno zaustavljati se.

Diskovi na kočnicama

Oni će zarđati, pa će tako prva kočenja biti daleko od performansi kočnica koje su potpuno ispravne. Takođe, kočiona sila će biti mnogo slabija i moraće proći neko vrijeme prije nego što se kočnice ponovo vrate u punu funkciju.

Uticaj soli

Ako parkirate vozilo zimi, gdje je posuto mnogo soli, vjerovatno i sami znate kakav će uticaj imati na limene površine automobila. Korozija možda neće biti vidljiva odmah, ali će se definitivno brže razvijati.

Tečnost

Tečnost za kočnice s vremenom gubi svoja svojstva, a to se u pravilu dešava kada je automobil zaustavljen duže od šest mjeseci.Unutar motornog prostora nalaze se i neki elementi motora brisača vjetrobranskog stakla i pumpe koja izbacuje vodu prema staklu. Motor koji pokreće ovu pumpu može biti oksidiran, a neki dio sistema začepljen prljavštinom.

Ulje

Ukoliko pri ubrzavanju i otpuštanju papučice iz ispušne cijevi izlazi plavičasti dim, moguće je da postoji unutrašnje curenje ulja u cilindre te da ono izgara s gorivom.

Šta još treba da znate

Nakon provjere akumulatora, ulja, rashladne tečnosti i tečnosti za kočnice, automobil treba pokrenuti i ostaviti da radi u praznom hodu između pet i 10 minuta kako bi se zagrijao te kako bi ulje podmazalo različite elemente.U vožnju je potrebno krenuti smireno i polako, bez ubrzanja ili povećanja broja okretaja, a to će poslužiti za otkrivanje mogućih vibracija ili problema s gorenavedenim elementima.

Izvor Nezavisne