U noći s utorka na srijedu širom svijeta obilježava se dan koji su prije 2.000 godine prvi put slavili drevni Kelti. Danas je drugi najveći komercijalni praznik poslije Božića u Americi, a vrlo je popularan i u Kanadi, Engleskoj i Irskoj.

Maske vas štite

Na taj dan možete upoznati vješticu, ali uz velike prijetnje duša, koje se spuštaju na zemlju, prema vjerovanjima, morat ćete prošetati noću ulicom. U skrivanju od njih trebali bi vam pomoći tradicionalni kostimi koji skrivaju vaše lice.1. Samo ime Halloween datira iz 16. stoljeća, a priča o dolasku duša na zemlju započela je zbog dolaska jednog hodočasnika u engleski grad Plimut.2. Rezbarenje bundeve, poznatije i kao Jack O'Lantern, poteklo je iz Irske. Ljudi su je stavljali na prozore kako bi otjerali zle duhove na blagdan Samhain, koji počinje nakon zalaska Sunca 31. novembra i traje do jutra. Smatralo se da je tu noć granica između živog i duhovnog svijeta najtanja. Ta je noć ujedno i vrlo magična i vrlo opasna.

3. Dekorirane kuće na Halloween dio su američke kulture, a čak 86 posto ih ukrašava. Prva proslava Noći vještica u SAD zabilježena je u Anoki u Minesoti 1921. godine.

4. Prodaja svijeća i bundeva američkoj ekonomiji donese prihode od 500 miliona dolara.

5. Prva čestitka za Halloween nastala je na samom početku 20. stoljeća, a u današnje doba Amerikanci godišnje potroše oko 50 miliona dolara na čestitke.

Narandžasta i crna glavne boje

6. Narandžasta boja uz crnu glavni je simbol blagdana, a zanimljivo je da je upravo narandžasta boja uz ljubičastu i srebrenu, jedina boja koja se ne može rimovati s nijednom riječi u rječniku.

7. Kao Halloween ikone smatraju se crne mačke, za koje se vjerovalo da spadaju u porodicu vještica te ih štite od negativnih utjecaja.

8. Ni kućni ljubimci nisu pošteđeni kostima, pa tako čak 10 posto vlasnika maskira svoje ljubimce za Halloween.

9. Mnogi povijesni događaji dogodili su se na Halloween. Godine 1922. na taj je dan Musolini (Mussolini) postao premijer Italije, a 1926. u Detroitu je preminuo Heri Hudini (Harry Houdini).

10. Na festivalu u Minesoti u novembru ove godine izmjerena je najveća bundeva na svijetu. Težila je nevjerovatnih 821 kilogram. Bundeva je najbolji izvor vitamina A, a samo pola šoljice na dan ima tri puta više vitamina nego što je dnevno preporučeno.

11. Najbrže rezbarenje bundeve pripisuje se Džeriju Ajersu (Jerry Ayers) iz Baltimora koji je to uspio napraviti za 37 sekundi.

12. Ako vidite pauka te noći, to bi mogao biti duh voljene osobe koja vas promatra.

13. Ako je vjerovati legendama, proricanjem u ogledalu žena može otkriti identitet budućeg muža. Iako ima mnogo varijacija, tipično je sjesti u ponoć pred ogledalo, jesti jabuku i četkati svoju kosu. U ogledalu bi se trebala pojaviti silueta budućeg muža.

Otrovne bombone

15. Halloween je jedini dan kad djeca smiju tražiti tzv. otrovne bombone, a čak četvrtina njihove godišnje prodaje ostvari se upravo u vrijeme obilježavanja ovog blagdana. ”Otrovni slatkiši” postali su dio tradicije i roditelji su često znali plašiti djecu da će se otrovati. Činjenice govore da se do sada nikad nijednom djetetu nije ništa desilo, piše 24.hr.

Izvor Avaz