Pronalazak onog idealnog mirisa koji je odraz vaše ličnosti, ali i omiljenih nota, može biti proces koji traje godinama. No, u tome vam mogu pomoći i popisi najboljih parfema svih vremena, među kojima se trenutno ističe bočica jednog legendarnog, skupocjenog mirisa.

Parfemi su mnogim ženama, pa tako i muškarcima, jedan od najbitnijih i neizostavnih beauty dodataka. Tako je zato što ovaj proizvod ima “moć” da dosta toga kaže o karakteru osobe koja ga nosi, a svaki od njih miriše jednistveno zavisno od osobe do osobe.

Sigurno ste se već nekoliko puta sreli s popisom najboljih parfema svih vremena – od kultnog Chanela No. 5, preko Angela Thierryja Muglera do YSL-ovog Black Opiuma. Svi su doista očaravajući, međutim, o jednom od njih se proteklih godina, a naročito ove, stalno govori. Riječ je o parfemu Baccarat Rouge 540.

Spomenuti parfem djelo je proslavljenog francuskog parfumeriste Francisa Kurkdjiana (53). Prije nego će stvoriti vlastiti, Francis je osmislio mnoge nezaboravne parfeme za već poznate brendove, no čini se da je ova bočica nešto što je samo čekalo da bude otkriveno.

Gornje note parfema su gorki badem i šafran, srednje egipatski jasmin i kedar, dok su bazne note ambergris, drvene note i mošus, što čini opojnu i jedinstvenu kombinaciju.

Kurkdjian je upotrijebio samo jednu slatku notu u Baccarat Rougeu: etil maltol, spoj koji podsjeća na miris kandiranog džema od jagoda. Miris je dugotrajan i ostavlja “trag za sobom”, a pritom je i uniseks, što znači da ga mogu nositi i muškarci i žene.

Čak i ako ga ne posjedujete u svojoj kolekciji, sigurno je da ste ga do sada već negdje osjetili, bilo u prolazu ili na dragoj osobi. Izuzetno je popularan i na društvenim mrežama, Twitteru i TikToku gdje korisnice dijele svoje utiske njime, isprobavajući ga po prvi put ili ga detaljno analizirajući.

Mnoge pripadnice ženskog spola ga opisuju kao “božanstven” te parfem koji “miriše na skupo”, no neke njime i nisu toliko oduševljene, a spominju i kako ih njegov miris guši. Sve u svemu, o njemu se dosta govori.

Ipak, to da miriše na skupo nije samo metafora, nego realnost. Primjerice, u pojedinim parfimerijama u BiH za bočicu od 70 ml potrebno je izdvojiti gotovo 700 KM, dok ona od 200 ml košta i preko 1.300 KM. Cijene su nešto niže kada je riječ o toaletnoj vodi. Bočica od 70 ml je oko 450 KM, a od 200 ml oko 900 KM.

I dok se neki preispituju vrijedi li za parfem dati toliko novca, drugi se uopće ne dvoume. Kurkdjian, pak, tvrdi da je cijena njegovog mirisa visoka “jer su parfemi umjetnost” te da se tu ne naplaćuje utrošeni materijal, već emocije.

Ipak, za one kojima je besmisleno izdvajati ovolike svote novca za bočicu parfema dobra je vijest da njegova imitacija trenutno ima u prodaji i u Zari, po mnogo pristupačnijoj cijeni i pod nazivom Red Temptation.

Red Temptation mnoge podsjeća na original, a tako je jer sadrži note slične njemu, intenzivan je i, što je najvažnije, postojan.

“Kada nekome kažete: ‘Sviđa mi se tvoj parfem’ ili ‘Dobro mirišeš’, to je način da kažete toj osobi da je lijepa. Jer, ima nešto vrlo posebno u činjenici da vas prepoznaju po mirisu. Odjednom, vaš identitet je istaknut. Dakle, kada pronađete parfem koji vas stavlja u prvi red i ističe vašu ličnost, onda je to bingo”, zaključuje kreator popularne bočice.

Izvor:Klix