Porođaj je za svaku majku velika nepoznanica. Trajanje, stepen osećaja bola, trenutak kada dolazi beba – svi ovi elementi mogu se predvideti samo zahvaljujući medicinskom znanju lekara koji vodi trudnoću. Međutim, ispostavilo se da postoje određeni sati u danu kada se većina beba rodi, kako prenosi Ofeminin.

Naučnici sa Univerziteta u Londonu analizirali su pet miliona porođaja u Velikoj Britaniji između 2004. i 2015. Na osnovu istraživanja utvrdili su da je samo 28,5 odsto rođeno između 9.00 i 17.00 časova. klinci. Ostali (preko 70%) rođeni su noću, između 17 i 9 sati. Najviše ih je rođeno u periodu od 01:00 do 6:59 časova, dok je vreme sa najvećim brojem porođaja bilo 4:00 časova. Ako se neka majka nada da će se poroditi preko Božića, nažalost naučnici nemaju dobre vesti. Tokom godine najmanje porođaja se javlja 25. i 26. decembra.

Zašto žene rađaju noću? Autor studije Piter Martin ima odgovor – „Možda je deo našeg evolucionog nasleđa. Naši preci su danju živeli u aktivnim i raštrkanim grupama, a noću su se sastajali da se odmore. Dakle, logično je da se porađalo noću kada je pružanje zaštite majci i novorođenčetu od strane najmilijih najbezbednije.”

Izvor Novosti