Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je usamljenost gorućom globalnom zdravstvenom prijetnjom, a američki glavni hirurg rekao je da su njeni učinci na smrtnost jednaki pušenju 15 cigareta dnevno.WHO je pokrenuo međunarodnu komisiju, koju predvode američki glavni hirurg dr. Vivek Murthy i izaslanik mladih Afričke unije Chido Mpemba, od 11 zagovornika i ministara vlade, uključujući Ralpha Regenvanua, ministra prilagodbe klimatskim promjenama u Vanuatuu i Ayuko Kato, ministrica zadužena za mjere za usamljenost i izolaciju u Japanu.Do osnivanja komisije dolazi nakon što je pandemija Covida-19 zaustavila ekonomske i društvene aktivnosti, povećala razinu usamljenosti, ali i usred nove svijesti o važnosti problema. Komisija će raditi tri godine.

“Usamljenost nadilazi granice i postaje globalna javnozdravstvena briga koja utječe na svaki aspekt zdravlja, blagostanja i razvoja. Društvena izolacija ne poznaje dob ni granice”, rekao je Mpemba.Zdravstveni rizici su jednako loši kao i pušenje do 15 cigareta dnevno, a čak i veći od onih povezanih s pretilošću i tjelesnom neaktivnošću, smatra Murthy.Iako se usamljenost često smatra problemom u razvijenim zemljama, Murthy kaže da su stope jedne od četiri starije osobe koje doživljavaju društvenu izolaciju slične u svim regijama svijeta.Kod starijih osoba, usamljenost je povezana s 50 posto povećanim rizikom od razvoja demencije i 30 posto povećanim rizikom od incidentne koronarne arterijske bolesti ili moždanog udara.

Ali također kvari živote mladih ljudi. Između 5 posto i 15 posto adolescenata je usamljeno, prema brojkama koje su vjerojatno podcijenjene. U Africi 12,7 posto adolescenata doživljava usamljenost u usporedbi s 5,3 posto u Evropi.Mladi ljudi koji su usamljeni u školi vjerovatnije će napustiti fakultet. Također može dovesti do lošijih ekonomskih rezultata. Osjećaj nepovezanosti i nepodržavanja na poslu može dovesti do slabijeg zadovoljstva poslom i učinka.Mpemba je rekao da širom Afrike, gdje većinu stanovništva čine mladi ljudi, izazovi oko mira, sigurnosti i klimatske krize, kao i visoke razine nezaposlenosti, pridonose društvenoj izolaciji.”Vjerujemo da je važno redefinirati narativ koji okružuje usamljenost, posebno za ranjive populacije isključene digitalnim jazom”, rekao je.Murthy je dodao da ovi problemi ne utječu na jednu zemlju i da je usamljenost nedovoljno cijenjena prijetnja javnom zdravlju.
Izvor Klix.ba