Apple korisnici su ohrabreni da uključe novu sigurnosnu funkciju koja bi im mogla pomoći ako im telefon bude ukraden.Ukrasti vam telefon je najblaže rečeno neugodno. Ova situacija postaje još više frustrirajuća kada neko ima potencijal da dobije pristup velikom dijelu vaših privatnih podataka .Najnovije Appleovo ažuriranje, iOS 17.3, ima novu funkciju za koju vjeruje da može pomoći da se lopovi odvrate od pokušaja da krenu na iPhone .Nakon ažuriranja, koje je objavljeno 22. januara, korisnici iPhone-a mogu koristiti funkciju zaštite od ukradenih uređaja za dodatnu sigurnosnu zaštitu, koja pokreće barijere protiv krađe i zaustavlja pristup ukradenom telefonu .

To je u suštini rezervno rješenje za hitne slučajeve prije nego što pozovete policiju i prijavite krađu. Kada je funkcija uključena, od osobe koja pristupa potrebno je da izvrši uspješan Face ili Touch ID za pristup osjetljivim informacijama, kao što su vaš novčanik i pohranjene šifre.Na kraju krajeva, to je jedan dodatni sloj zaštite od lopova koji bi se vjerovatno okušali u oduzimanju vašeg novca nakon što su vam ukrali uređaj.Na poleđini nedavne funkcije, tehnološki gigant je napisao: “U slučaju da je vaš iPhone ukraden, sigurnosno odlaganje je dizajnirano da spriječi lopova da izvrši kritične operacije tako da možete označiti svoj uređaj kao izgubljen i osigurati da vaš Apple račun je siguran“.

“Kada je vaš iPhone na poznatoj lokaciji, ovi dodatni koraci nisu potrebni i možete koristiti šifru svog uređaja kao i obično.” Apple potvrđuje da su poznate lokacije mjesta na kojima se iPhone uobičajeno koristi, uključujući radna mjesta i vaš dom.Međutim, ako se uređaj nalazi na neuobičajenoj lokaciji, funkcija će pokrenuti jednosatnu odgodu ako neko pokuša promijeniti lozinku. Ovo bi stvarnom vlasniku dalo više vremena da prijavi krađu svog telefona, piše Unilad.Osim toga, lozinke se više neće moći koristiti kao rezervna metoda otključavanja telefona.

Ako već niste uključili ovu funkciju, evo kako:

  • Provjerite jeste li ažurirali najnoviji iOS 17. 3 softver.
  • Aktivirajte dvofaktornu autentifikaciju u postavkama pod ‘Lozinka i sigurnost’.
  • Uvjerite se da su Face i Touch ID omogućeni, zajedno sa funkcijama Find My, i kreirajte lozinku ako to već niste učinili.
  • Omogućite ‘Značajne lokacije’ u uslugama lokacija.
  • Dodirnite ‘Face ID & Passcode’ u postavkama i unesite svoju lozinku.
  • Uključite ‘Zaštitu ukradenog uređaja’ da je uključite.

Izvor Radio Sarajevo