Zamislite ovce ili jagnjad kako preskaču ogradu, prebrojite ih i zaspaćete. Mora da ste jednom dobili ovaj savet. Ali kome je to uopšte palo na pamet i zašto ovce?Priča ide ovako, ali se ne zna da li je istinita. Navodno, tako su srednjovekovni pastiri, sami i nedeljama bez ljudskog društva, svake noći uspevali da utonu u san – prebrojali su svoje ovce dok im se oči ne sklope.Ono što je poznato jeste da je koncept brojanja ovaca za pomoć pri nesanici toliko star da se pominje u kompilaciji kratkih priča iz 13. veka pod nazivom “Cento Novelle Antiche”, prenosi CNN.

Pomaže li brojanje ovaca?

Postoji studija iz 2002. godine koja je testirala ovu teoriju iako to nije bila poenta istraživanja u početku.Njeno istraživanje podelilo je 50 ljudi u tri grupe. Prvi nisu dobili uputstva kako da zaspe, ostalima je rečeno da se odvrate od svojih misli na bilo koji način. Treća grupa je dobila instrukcije da izvrši zadatak sa slikama, kao što je sećanje na livadu, vodopad, odmor ili letnje popodne na suncu.Oni koji su koristili slike izjavili su da su zaspali mnogo brže od druge dve grupe i ocenili su svoje misli i brige kao manje neprijatne i uznemirujuće od onih u drugim grupama.Iako zapravo nije proučavala brojanje ovaca kao način za prevazilaženje nesanice (i nije svesna drugih studija koje jesu), Harvi ima mišljenje zasnovano na godinama provedenim kao specijalista za spavanje.

Šta može pomoći?

Postoje naučno dokazani načini da vam pomognu da razbistrite um i lakše zaspite. Više od 20 godina kasnije, upotreba mašte je i dalje najbolji savet, savetuje Harvi. Evo njenih drugih preporuka:

– Zamislite opuštanje: Vizuelizacija prijatnog i privlačnog okruženja deluje za mnoge ljude i najuspešnije je kada je uključeno svih pet čula.

– Pokušajte da svoju mentalnu sliku učinite što živopisnijom tako što ćete se zapitati šta vidite, čujete, mirišete i, ako je primenljivo, ukusite, rekla je.

– Zahvalnost: Poznato po podsticanju osećaja sreće, brojanje vaših blagoslova je takođe dobar način da se opustite i spavate, prema istraživanju.

Harvi predlaže da razmislite o tri stvari u svom životu na kojima ste zahvalni i da ih kažete pre spavanja.

– Zapamtite šta se dogodilo, kako ste se osećali i otpustite ta dobra osećanja da biste zaspali – rekla je Harvi.

Sledeća tri predloga je najbolje uraditi pre nego što vam glava udari o jastuk i trebalo bi da se usredsredite na kontrolu brige i misli koje se ponavljaju.Rešavanje problema: Nađite vremena pre nego što legnete da uzmete olovku i napravite dve kolone na listu papira. Označite vrh jedne kolone sa “zabrinutost”, a drugu sa “rešenje”.Razmišljajući o mogućim rešenjima problema pre spavanja, sprečićete da vaš um padne u “petlju” koja se ponavlja kada odete na spavanje.Vođenje dnevnika: Zapisivanje stvari ne mora da se fokusira na rešavanje problema, iako bi moglo. To može biti mesto za beleženje zahvalnosti i svakodnevnih uspomena koje kasnije želite da vratite – ili samo način da se izrazite.Vreme za brigu: Niste prirodni pisac? Pa, možete odvojiti nekoliko sati pre spavanja da se samo brinete i (nadamo se) smislite rešenja. Može vas izbaciti iz glave pre nego što glava udari o jastuk, omogućavajući vam da spavate bez brojanja ovaca. Šta može pomoći?

Izvor Direktno.rs