Na severnoj hemisferi zima će zvanično početi 22. decembra u 4,27 časova. Ovaj dan je poznat i kao zimski solsticij, odnosno zimska kratkodnevnica i biće najkraći u ovoj godini.Najkraći dan ili početak zime obeležava period od 24 časova tokom kojeg ima najmanje dnevnog svetla u godini. Nakon ovog datuma, noć postepeno postaje sve kraća, a dan sve duži. Ova pojava se ne događa istog datuma svake godine, nekada se može desiti 21. decembra, a nekada 22.

Zima i Sunce

Do ove pojave dolazi kada je Severni pol okrenut od Sunca, zbog čega na severnoj hemsferi počinje zima, a na južnoj hemisferi leto. To je trenutak kada je Sunce najbliže Zemlji, iz tog razloga emituje najmanje sunčevih zrakova. Istovremeno, ovo je najhladniji i najkraći dan u godini.Svoj naziv, zimski solsticij dobio je od latinske reči solstitium, što znači mirovanje Sunca. Tokom kratkodnevnice Sunce u jednom trenutku deluje kao da se ne pomera, zbog čega i nosi ovaj naziv.Mnogi narodi tradicionalno slave zimsku kratkodnevnicu, ona je deo mnogih kultura širom sveta, čak je i deo hrišćanske kulture.

Kratkodnevica

Naime, kratkodnevnica je, prema starom julijanskom kalendaru, padala 25. decembra. Nakon promene kalendara, sa juijanskog na gregorijanski kalendar, taj datum se pomerio za 21. decembar. Ipak, hrišćani su odlučili da se drže tradicionalnog datuma i da Božić slave 25. decembra.Dan će 22. decembra trajati samo sedam sati i 49 minuta, što je za skoro devet sati kraći dan nego leti. Najduža noć ove godine će trajati 16 sati i 11 minuta.

Izvor Direktno.rs