Manje sunčeve svjetlosti, hladniji dani, duže noći i manje vremena na otvorenom, sve to može uticati na vaše mentalno zdravlje.U ovim kasnijim mjesecima u godini, a posebno kada ulazimo dublje u jesen i počinjemo razmišljati o zimi, mnogi Amerikanci mogu doživjeti promjenu raspoloženja – to je uobičajeno.Zdravstveni stručnjaci otkrili su zašto se to događa, kako možemo podnijeti promjene u svom psihičkom, emocionalnom i fiziološkom zdravlju te čime poboljšati simptome i raspoloženje.Zimski blues, koji se često naziva sezonski afektivni poremećaj (SAD), odnosi se na vrstu depresije koja se obično javlja tokom jesenjih i zimskih mjeseci, kada je smanjeno izlaganje prirodnoj sunčevoj svjetlosti.

Ryan Sultan, istraživač i psihijatar na Univerzitetu Kolumbija u New Yorku ističe da je to je prepoznato stanje mentalnog zdravlja koje karakteriziraju promjene raspoloženja i ponašanja koje prate sezonski obrazac.”Dok mnogi ljudi doživljavaju blaže promjene raspoloženja tokom zime, SAD predstavlja teži i klinički značajniji oblik ovog stanja”, napomenuo je dr. Sultan.Tačan uzrok zimskog bluesa nije u potpunosti shvaćen, ali se vjeruje da nekoliko faktora doprinosi njegovom razvoju.Jedan od primarnih faktora, kako je rekao, je smanjena izloženost sunčevoj svjetlosti tokom jesenjih i zimskih mjeseci.

Upravo nam sunce donosi lijepu energiju i optimistične poletne trenutke u kojima uživamo tokom toplijih dana. Mrak koji u počinje već oko 17 sati poslijepodne može potaknuti razvoj sezonske depresije, odnosno tzv. zimskog bluesa.Zimski blues osim pada energije i lošeg raspoloženja može donijeti i niz drugih emocija i stanja poput pojačane zabrinutosti, umora, anksioznosti, pospanosti, bezvoljnosti, slabije koncentracije i slično.Simptomi zimske bluesa ili sezonskog afektivnog poremećaja mogu varirati po težini, ali obično uključuju sljedeće:

  • Uporni osjećaj tuge, beznađa ili anksioznosti
  • Niska energija i povećan umor
  • Povećana potreba za snom i otežano buđenje ujutro
  • Žudnja za ugljikohidratima i debljanje
  • Poteškoće u koncentraciji i donošenju odluka
  • Društveno povlačenje i smanjen interes za aktivnosti
  • Razdražljivost i povećana osjetljivost na odbijanje

“Važno je napomenuti da se ovi simptomi obično javljaju u kasnu jesen ili ranu zimu i popuštaju u proljeće.Ipak, zimu treba preživjeti, bilo da ste njen pobornik ili ne jer je ona također dio godišnjeg ciklusa i ne može se izbjeći u slučaju da to želimo. Kako biste si olakšali taj period i ne biste zapali u potpunu depresiju, potrudite se svaki dan učiniti nešto lijepo za sebe za što znate da će vam donijeti osmijeh na lice i toplinu u srcu.

Izvor Klix.ba