Djeca koja gledaju televiziju dok jedu svoje obroke uobičajeni je prizor u većini domova, a moguće je da ste vidjeli i roditelje kako hrane dijete dok se ono igra s njezinim mobilnim telefonom ili tabletom. Mnogi roditelji koriste ovu metodu kako bi njihova djeca bila mirna dok jedu.

Ovaj način hranjena djece naziva se i metoda ometanja. Korištenje raznih modernih uređaja kako bi dijete jelo nije preporučljivo. Jedenje s ometanjem sprječava djecu da slušaju svoje tijelo i shvaćaju jesu li još uvijek gladna ili sita.

“Prvo, istraživanje je pokazalo da je hranjenje djece loša ideja. Čim su u mogućnosti, treba ih ohrabriti da sami poslužuju i jedu. Kad kažu da su gotovi, nemojte ih prisiljavati da jedu više. Dajte im razne hranjive odluke i pomozite im da razviju zdrav odnos s hranom. Naučit će jesti kad su gladni”, izjavila je roditeljska stručnjakinja Laura Markham.

“Drugo, nikada ne dopustite vrijeme na ekranu dok jedu, jer će djeca prestati biti svjesna hrane koju jedu i neće obratiti pažnju na fizičke znakove koji im govore da su siti”, dodala je.

Prekomjerno sjedenje pred ekranima ne samo da šteti fizički, kognitivni i društveni razvoj kod djece, ono također može postati navika za djecu prilikom obroka i tako povećati dodatnu izloženost ekranima što utiče i na odnos prema hrani kod djece.

Također je vjerovatno da vrijeme provedeno ispred ekrana tokom obroka dovodi do povećanog grickanja kasnije. To je zato što distrakcije zaslona čine da djeca nisu svjesna hrane koju jedu. Kasnije, kako se dijete ne može sjetiti šta ili koliko je pojelo, postane sklonije grickalicama. Obraćanje pažnje tokom jela spriječit će zalogaj kasnije i može pomoći u kontroli apetita.

Izvor:Klix