The Weeknd, koji je nedavno postao prvi umjetnik koji je dosegao 100 miliona mjesečnih slušalaca na Spotifyju, statistički je najpopularniji svjetski muzičar, objavila je Guinnessova knjiga rekorda u ponedjeljak.

Prema Guinnessovoj knjizi rekorda niko drugi nije ni blizu The Weekndovog uspjeha, jer je 33-godišnji pevač postavio dva svjetska rekorda u streamingu: ima najviše slušalaca mjesečno na Spotifyju i on je prvi izvođač koji je dosegao 100 miliona slušalaca mjesečno na Spotifyju.

Sam Spotify je također primijetio prekretnicu prošlog mjeseca, te su na Twitteru poručili: “Zvanično je: 27. februara, The Weeknd je postao prvi umjetnik u historiji Spotifyja koji je dosegao 100 miliona mjesečnih slušalaca.”

Nedavni porast broja streamova dijelom je podstaknut uspjehom njegovog remiksa “Die For You” s Arianom Grande, koji je postao viralan na TikToku.

Remiks pjesme, čija je originalna verzija objavljena 2016. godine, također je zauzeo prvo mjesto na Billboard Hot 100 listi ranije u martu. To je sedmi hit broj jedan za Arianu Grande i The Weeknda, čije je pravo ime Abel Tesfaye. Bio je to drugi put da su umjetnici sarađivali na remiksu koji je stigao na prvo mjesto, nakon što je remiks “Save Your Tears” iz 2021. također zauzeo vrh liste, prema Billboardu.

Pjesma The Weeknda iz 2020. godine “Blinding Lights” je pjesma s najviše streamova na Spotifyju svih vremena, s više od 3,47 milijardi slušanja. Njegova pesma “Starboy” je također jedna od najslušanijih pjesama svih vremena na Spotifyju.

Izvor:Klix