Nedavna studija sprovedena od strane stranice iseecars.com analizirala je dva miliona vozila, uključujući automobile, kamionete i SUV-ove, kako bi identifikovala vozila sa potencijalom za najduži vek na putevima. Važno je naglasiti da iako ovi podaci ne garantuju da će svako vozilo dostići ove kilometraže, sugerišu da imaju potencijal za to ako se redovno održavaju i pravilno brinu o njima.

Najvažniji zaključci studije su:

  • Dominacija Tojote: Vozila marke Tojota su se istakla kao najbolji izbor za dugotrajne automobile, sa čak šest od deset najboljih i deset od dvadeset najizdržljivijih vozila na listi. Zanimljivo je da nijedan od najtrajnijih automobila nije pripadao Lexusu, luksuznoj marki unutar Toyota korporacije.
  • SUV-ovi i kamioneti: Veliki SUV-ovi i kamioneti su često imali najduži životni vek na putevima i činili su polovinu liste najizdržljivijih dvadeset vozila. Ova vozila su generalno veća, teža i izdržljivija od ostalih.
  • Velika trojka: Tri vozila sa najvećim potencijalom za dugotrajnost su Tojota Sequoia sa impresivnih 296.509 milja (oko 477.000 kilometara), Tojota Land Cruiser sa 280.236 milja (oko 451.000 kilometara) i Chevrolet Suburban sa 265.732 milja (oko 427.000 kilometara).
  • Osim ovih vozila, studija je takođe obuhvatila podatke o drugim vozilima koja takođe pokazuju potencijal za dug vek na putevima. Među njima su i sedani poput Tojota Prius, Tojota Avalon i Tojota Camry Hybrid, koji se ističu po ekonomičnosti goriva.
 

Studija je takođe istražila trajnost kamioneta i minivenova, pri čemu su Tojota Tundra, Honda Ridgeline i Tojota Tacoma bili top tri kamioneta, dok su među minivenovima najdugotrajniji bili Tojota Sienna, Honda Odyssey, Dodge Grand Caravan i Kia Sedona.Ključna napomena je da iako su ovi podaci obećavajući, stvarna kilometraža automobila zavisi od mnogih faktora, uključujući redovno održavanje i brigu o vozilu, kako je napomenuto u članku Autoweek.

Izvor 24 sedam