Kada postanete vlasnik automobila, pored toga što ste sebi olakšali život i obezbedili prevozno sredstvo, dobili ste i nove obaveze. Zapravo, potrebno je pravilno brinuti o vozilu kako bi vas dugo i dobro služilo, kao i da biste izbegli neprijatnosti.Mnogi svesno ili nesvesno čine greške u odnosu prema automobilu, ne pridajući mu dovoljno pažnje. Svaka zanemarena sitnica se na kraju vraća kao veliki problem, često dovodeći do nepotrebnih, a ogromnih izdataka.Ovo je šest najčešćih načina zanemarivanja četvorotočkaša:

Ignorisanje upozorenja “Check engine”

Upozorenje “Check engine” nije prolazna greška koja će se sama od sebe rešiti. Svaki put kad se ovaj signal upali, treba mu posvetiti pažnju, jer ignorisanje vodi do skupih popravki i ozbiljnih kvarova motora.

Neredovna zamena ulja i filtera

Ulje je za motor isto što i krv za ljudski organizam – ključno za pravilan rad. Važno je pridržavati se preporučenih intervala zamene ulja, jer se svojstva ulja s vremenom pogoršavaju, tako da nije dovoljno samo brinuti o količini ulja.Zamena filtera takođe je bitna, jer sprečava da nečistoće dospeju do vitalnih delova motora.

Nemarno ophođenje prema gumama

Mnogi zanemaruju stanje i starost guma, često zbog finansijskih ograničenja, koncentrišući se samo na dubinu šare. Važno je imati na umu da gume igraju ključnu ulogu u kontaktu automobila sa putem. Bezbednost vožnje zavisi od njihovog stanja, koje direktno zavisi od njihove starosti, dubine šare i pravilnog pritiska.

Preskakanje redovnih servisa

Proizvođači su odredili raspored servisa i opseg zamena iz tačno određenih razloga. Inženjeri koji su razvijali svaki model automobila su najbolje upućeni u trajnost različitih delova vozila, stoga je najbolje pridržavati se preporuka proizvođača kako biste izbegli neprijatna iznenađenja.

Održavanje higijene unutar vozila

Čišćenje automobila ima brojne prednosti. Olakšava uočavanje problema i omogućava pravovremeno reagovanje na eventualna oštećenja. Posebno je važno detaljno čišćenje nakon zimskih uslova, kada so koja se koristi za održavanje puteva može izazvati koroziju.

Nepažljiva vožnja

Nezavisno od uslova na putu, treba se odnositi prema automobilu s pažnjom i poštovanjem. Nagla ubrzanja, brza vožnja sa hladnim motorom, naglo kočenje i slične radnje mogu ozbiljno oštetiti automobil.Nemarno ponašanje vozača može rezultirati većim troškovima održavanja i smanjenom vrednošću vozila. Razlika u stanju između dva automobila, od kojih je jedan prešao 100.000 km a drugi 300.000 km, može biti ogromna, ukoliko se nepravilno ophodite prema svom vozilu, pišu Automobili.hr.

Izvor 24 sedam