„Zapošljavamo!!! ‘Degustator devojaka – prijavite se odmah” – stoji u oglasu ispisanom velikim slovima na plakatu na glavnoj raskrsnici glavnog puta u Gracu u Austriji, gde je bordel „Maksimus“ izazvao burne reakcije.

Austrijska ministarka za integraciju i porodicu Suzan Rab odmah je reagovala na plakat koji je reklamirao posao za „madchentester“, odnosno nekoga čiji bi posao bio da testira usluge prostitutki.„Od čitanja ovoga mi se okreće stomak.“ Ovaj plakat je nazvala „neverovatno odvratanim, mizoginim i nehumanim“.„Pokazivanje žena i devojaka kao robe koja se može ’testirati’ veliča nasilje i opasno je“, primetila je ona i nije jedina koja tako misli.Savetnica za ravnopravnost žena u Gracu Hajke Bekhit osudila je oglas kao „duboko nehuman i odvratan“. Bila je iznenađena „kako se neko još danas usuđuje da lepi seksističke postere“.

Vlasnik javne kuće, međutim, stoji iza svog postera. Objasnio je da njegova potraga nije ono što svi misle.„To nema nikakve veze sa proverom seksualne podobnosti ili sposobnosti devojčica, već ih priprema „psihološki za ovaj težak – verovatno ’najteži’ posao na svetu. Siromaštvo, besperspektivnost ili bekstvo iz inostranstva ne bi trebalo da budu razlog za okretanje prostituciji“.„Potreban nam je neko ko bi psihološki procenio i pripremio seksualne radnice“ rekao je Rene Volinger i dodao da se na oglas do sada javilo na stotine kandidata.

Oglas bi uskoro trebalo da bude uklonjen jer je, kako objašnjava Bekhit, oglašavanje javnih kuća generalno zabranjeno u Štajerskoj.Gradonačelnica Graca Elke Kar rekla je da je slučaj prijavila policiji, a plakat je od tada prefarban, prenosi B92.Ovo svakako nije prvi put da austrijski bordeli dolaze na neobične ideje, jer su i ranije punili novinske stupce neobičnim ponudama.

Izvor Krstarica