Iznenadna i preuranjena pojava sijede kose može biti znak da vašem organizmu fali vitamina B12, ali i ukazati na druge ozbiljnije zdravstvene probleme.

Kako starimo, pigmentne ćelije koje našoj kosi daju boju polako umiru. Međutim, u nekim slučajevima, iznenadna pojava sijede kose može biti znak određenih bolesti i zdravstvenih stanja.

Nedostatak vitamina B12 jedan je od najčešćih uzroka prerane sijede kose. Istraživanja su pokazala da uzimanje suplemenata B12 smanjuje visok nivo homocisteina – što može dovesti do gubitka kose – i sprečava prerano sijedenje kose.

Vitamin, koji se nalazi u mesu, ribi i mlijeku, također pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, neophodnih za rast i zdravlje kose.

Von Recklinghausenova bolest – Neurofibromatoza, ponekad poznata kao Von Recklinghausenova bolest, je stanje koje uzrokuje rast tumora pored nerava.

Uzrokuje ga genetska mutacija određenih gena, a može biti naslijeđena od roditelja ili se javiti u ranom razvoju pacijenta. Trenutno ne postoji prevencija ili lijek, ali tumori su najčešće nekancerozni.

Osobe s ovom bolešću imaju tamne mrlje različitih veličina i oblika po cijelom tijelu, a neki primjećuju i promjenu boje kose.

Bolest štitne žlijezde – Hormonske promjene uzrokovane problemom štitnjače – poput hipertireoze ili hipotireoze – također mogu biti odgovorne za prerano sijedu kosu.

Zdravlje vaše štitne žlijezde takođe može utjecati na boju vaše kose. Previše aktivna ili neaktivna štitna žlijezda može uzrokovati da vaše tijelo proizvodi manje melanina koji je odgovoran za boju kose.

Alopecia areata je autoimuna bolest gdje tijelo napada samo sebe, a također može uzrokovati prerano bijelu kosu.

U slučaju alopecije, imuni sistem može napasti kosu i može uzrokovati gubitak pigmenta. Alopecia areata uzrokuje mrlje ćelavosti veličine novčića, a podjednako su pogođeni i muškarci i žene.

Izvor:Klix