Ljubitelji putovanja znaju koliko mukotrpno može biti pronalazak partnera za različite avanturističke pohode. Stoga su takozvana solo putovanja postala sve popularnija. Ipak, treba biti oprezan prilikom planiranja ovakvih putovanja jer mogu biti jako opasni za pojedince.Portal Metro podijelio je listu najboljih gradova za solo putovanja u Evropi. Oni su uz pomoć istraživanja jedne aviokompanije i rencenzija sa TripAdvisora napravili listu najboljih odredišta za samostalno istraživanje u 2023. godini.

Kako navode, ovi gradovi ne samo da su imali veliki broj recenzija s pet zvjezdica u cjelini, već su postigli posebno dobre ocjene i za svoje atrakcije i za restorane.Tako se na listi našao i Split – jedan od najposjećenijih gradova iz susjedne Hrvatske, a zauzeo je drugo mjesto. Čak 73 posto osoba koje su samostalne putovale u Split ocijenile su ovaj grad s pet zvjezdica, a atrakcije su dobile 81 posto pozitivnih ocjena. Ugostiteljski objekti dobili su 66 posto pozitivnih recenzija za usluge. Ističu i kako su “Igre prijestolja” snimane u Splitu, zbog čega je ovaj grad postao znatno popularniji.

Na prvom mjestu kao najidiličnije mjesto za solo putnike našao se grčki grad Rodos, koji je 76 posto samostalnih putnika ocijenilo s pet zvjezdica. Od toga su gradske atrakcije dobile većinu besprijekornih recenzija (oko 79 posto), te 73 posto pozitivnih recenzija za restorane koji se nalaze u gradu.Treće mjesto zauzeo je grad Faro koji se nalazi u Portugalu, kojemu je 67 posto solo putnika dalo ocjenu pet. Od toga, gradske atrakcije dobile su većinu recenzija s pet zvjezdica (74 posto), uz 59 posto restorana koji su dobili savršene ocjene.

Četvrto mjesto zauzeo je Istanbul, koji vrijedi za jedan od najpopularnijih gradova u Evropi. Dobio najbolje ocjene od 67 posto putnika, a 64 posto ocijenilo je njegove atrakcije s pet zvjezdica. Čak 71 posto recenzija za restorane u gradu također je bilo dobilo najvišu ocjenu.Na kraju, peto mjesto zauzela je Firenca. Grad u Italiji opisali su kao grad kulture, renesansne umjetnosti i hrane dobilo je pozitivnu ocjenu od 71 posto solo putnika, a 61 posto dalo je najvišu ocjenu za ugostiteljske objekte i hranu. restorane u gradu.

Izvor Klix.ba