Kada kod kuće nema spremljenog jela, uglavnom prva alternativna opcija nam je neki kisok ili restoran brze hrane. Sa porodicom, partnerom ili prijateljima često odemo na hamburger, giros i slično. Ukoliko se ovo dešava s vremena na vrijeme to je prihvatljivo.

Ali, često konzumiranje ove hrane trebalo bi izbjegavati u širokom luku, pogotovo što nerijetko pojedemo više nego što smo htjeli.

Pomfrit, pohovani sir ili kolutići luka spadaju u priloge koje biste svakako trebalo da preskočite jer se pripremaju u dubokom ulju:

“Najgorim prilozima smatraju se prženi krompirići, pohovani sir ili kolutići luka. Takva hrana je pržena u dubokom ulju i izuzetno je nezdrava jer je prepuna masnoće i soli. To može dodatno da začepi arterije, što može da dovede do srčanog i moždanog udara”, upozorava kardiolog dr Nitin Bhatnagar, pa dodaje:

Svako treba da zna da je učestalo jedenje takve hrane štetno za zdravlje srca i arterija i izlaže vas većem riziku od bolesti srca. Sve što je preterano, dovodi do hemijske neravnoteže u tijelu. Zato, imajte u vidu da u svemu treba da budemo umjereni.

Ovo potvrđuju i rezultati jednog istraživanja objavljeni u American Journal of Clinical Nutrition u kom je učestvovalo 4500 odraslih osoba. Utvrđeno je da ljudi koji jedu pomfrit više od dvaput nedjeljno, imaju dvostruko veći rizik od rane smrti.

Ovde nije problem u namirnici, već u načinu pripreme – krompir se prži u velikoj količini ulja kako bi bio ukusniji.

Izvor:Magazin