YouTube, popularna platforma za dijeljenje video sadržaja, istakla se kao najpouzdanija društvena mreža među odraslim članovima Generacije Z, prema nedavnom istraživanju sprovedenom od strane Business Insidera i YouGova.U istraživanju, koje je obuhvatilo preko 1.800 Amerikanaca iz pet različitih generacija, učestvovalo je više od 600 pripadnika Generacije Z, definisanih kao osobe rođene između 1997. i 2012. godine. Ispitivanje je bilo fokusirano na one starije od 18 godina.

U okviru istraživanja, ispitanici Generacije Z su ocjenjivali stepen povjerenja u nekoliko vodećih društvenih mreža.YouTube je, sa 59 odsto ispitanika koji ga smatraju djelimično ili veoma pouzdanim, zauzeo vrh liste. Samo 28 odsto ispitanika je smatralo YouTube djelimično ili veoma nepouzdanim, što ga čini platformom sa najvećim stepenom povjerenja među anketiranim Generacijom Z.Instagram se našao na drugom mjestu, iako je njegova percepcija bila podjeljenija. Oko 40 odsto pripadnika Generacije Z smatra Instagram pouzdanim, dok ga 45 odsto smatra nepouzdanim. Zanimljivo je da je 15 odsto ispitanika bilo neodlučno.

Facebook, nekada dominantna društvena mreža, sada se suočava sa izazovom u vidu smanjenog povjerenja među mlađim generacijama. Čak 60 odsto odraslih iz Generacije Z smatra Facebook djelimično ili veoma nepouzdanim, dok ga samo 28 odsto smatra pouzdanim, što ukazuje na značajan pad povjerenja u ovu platformu.TikTok, koji je inače popularan među Generacijom Z, takođe se suočava sa pitanjima povjerenja. Prema istraživanju, 57 odsto Generacije Z smatra TikTok nepouzdanim, dok 30 odsto ispitanika vjeruje u njegovu pouzdanost.

Razlozi za ovakve percepcije povjerenja mogu biti višestruki. Facebook je, na primjer, imao svoj dio kontroverzi, a mnogi pripadnici Generacije Z jednostavno ne koriste ovu platformu. S druge strane, X, prethodno poznat kao Twitter, postao je kontroverzan nakon što ga je 2022. godine preuzeo Ilon Mask. TikTok, često na meti zbog sigurnosnih briga vezanih za njegovu matičnu kompaniju ByteDance sa sjedištem u Kini, suočava se sa povećanim nadzorom od strane zakonodavaca.Ovi rezultati istraživanja pružaju važan uvid u promjenljive stavove prema digitalnim platformama i društvenim mrežama, posebno u kontekstu Generacije Z. Dok YouTube uživa visok stepen povjerenja, druge platforme se bore da pridobiju povjerenje ove demografske grupe, navodi “Telegraf”.

Izvor Nezavisne