Studija provedena za 2024. godinu pokazuje nove podatke o razvodima brakova. Statistički podaci odnose se na SAD, a istraživanje je objavljeno u Forbesu.Prema studiji, veći je postotak razvoda kod parova koji su živjeli zajedno prije braka. Većina ljudi krivi partnera za razvod. Naime, 66 posto razvedenih muškaraca smatra da se druga strana trebala više potruditi kako bi sačuvali brak, dok isto to misli 74 posto žena.

Također, rizik od razvoda povećava se za 75 posto ako parovi imaju razvedene prijatelje. Mnogi se nakon razvoda ponovno ožene, a vjerovatnost raspada braka raste kod svakog sljedećeg stupanja u brak. Čak 73 posto trećih brakova završava razvodom. Osobe koje se razvedu rjeđe se ponovo pomire, pa je tako 6 posto razvedenih parova koji ponovo stupaju u brak jedno s drugim.

Čak 40 posto brakova uključuju barem jednu osobu koja je prethodno već bila u braku.Šri Lanka je država s najnižom stopom razvoda brakova na svijetu, a Filipini su, uz Vatikan, jedina država u kojoj je razvod braka protuzakonit.Što se tiče zanimanja, konobari i stjuardese imaju najvišu stopu razvoda, dok aktuari i fizičari najnižu stopu razvoda, piše Index.

Izvor Avaz/Index