foto: Silas Stein / AFP / Profimedia

U borbi protiv štetočina poput stršljenova i osa, mnogi vlasnici kuća tragaju za efikasnim i prirodnim rešenjima kako bi zaštitili svoje domove i dvorišta.Srećom, postoje brojne metode i strategije koje se mogu primeniti kako bi se efikasno rešili osa, ali i stršljenova, a koje uključuju i korišćenje prirodnih sredstava kao što su određene biljke i recepti za kućne sprejeve.

Dva prirodna sastojka koja se mogu koristiti za teranje osa su ekstrakt limuna i tečni deterdžent za pranje sudova. Limunski ekstrakt se može koristiti kao efikasan insekticid i pesticid protiv osa, dok tečni deterdžent za pranje sudova može poslužiti kao jednostavan i delotvoran način da se ove insekte eliminišu.Kombinujući ova dva sastojka na odgovarajući način, možemo kreirati prirodni sprej za osu koji će efikasno delovati protiv ovih insekata i zaštititi naš dom od njihovog prisustva, navodi sajt todayshomeowner.

Ekstrakt limuna

Ekstrakt limuna je efikasan ubica i pesticid za ose. Za najbolje rezultate, kombinujte tri kašike ekstrakta limuna i 1 šolju vode. Dodajte ovaj rastvor u plastičnu bočicu sa raspršivačem za brz, lak i smrtonosan insekticid.Ako želite da napravite efikasan repelent, smanjite količinu ekstrakta limuna na pola. Ako se koristi u punoj količini, prskanje osa trebalo bi da ih ubije, a prskanje gnezda trebalo bi da ih spreči da se vrate.

Deterdžent za pranje sudova

Još jedan dobro poznati recept za ubijanje osa je deterdžent za pranje sudova i voda. Ova mešavina je odlična jer je lako napraviti i bezopasna je za većinu biljaka. Napunite plastični raspršivač do pola vodom. Zatim dodajte četvrtinu šolje tekućeg deterdženta za pranje sudova i nežno promešajte.Ako se na vrhu pojavi pene, pustite ih da se smire. Deterdžent za pranje sudova ubija osu omogućavajući vodi da uđe u disajne cevi nazvane spiracije. Kada voda uđe u ove disajne cevi, ose se brzo guše. Ova sapunasta voda takođe deluje na stršljene, žute stršljenove i mnoge druge vrste dosadnih insekata.

Izvor Glossy