Pčele su ugrožena vrsta, naši mali prijatelji bez kojih planeta ne bi opstala. Međutim, šta kada nas taj “mali prijatelj opsedne” u vrelim letnjim danima? Većina ljudi strahuje od uboda jer je bolan, a može i da izazove alergijsku reakciju. Koje savete onda možemo primeniti?

Zaštita i rizici

Kako biste se zaštitili, nosite dugačku odeću koja ide uz telo. A kako biste izbegli da vam se pčela “zaglavi” u kosi, stavite šešir ili kačket.Ukoliko je došlo do uboda, oprezno izvucite žaoku pincetom, ne pritiskajući kesicu s otrovom koja je zakačena za nju. Na taj način ćete sprečiti da iz nje izađe još otrova.Zapamtite, pčele napadaju samo kada se osećaju ugroženo, to je njihov sistem odbrane. Pčelinja žaoka na vrhu ima kukicu, zbog toga prilikom uboda ostaje u koži. Ukoliko postoji alergija, ubod pčele je veoma opasan. Simptomi kao što su otežano disanje, mučnina ili vrtoglavica su indikacija za javljanje lekaru. Lekarska pomoć je takođe neophodna u slučaju uboda u usnoj duplji, pošto pod dejstvom pčelinjeg otrova disajni putevi mogu da oteknu. U tom slučaju preti opasnost od gušenja.

Ose – opasnost i zaštita

Kao i pčele, i ose kreću u ofanzivu samo kada se osećaju ugroženo. Ose, za razliku od pčela, imaju glatku žaoku koju mogu da izvuku i ponovo upotrebe. Treba imati u vidu da kada misle da im preti opasnost, ose ispuštaju feromone koji podstiču i druge ose da napadaju.Osinji otrov je najopasniji za ljude koji su alergični na ubode insekata, ali ubodi u predelu usne duplje i ždrela opasni su za svakog. Disajni putevi otiču i postoji opasnost od gušenja.Stavljanje kolutića krastavaca i kolutića limuna na sto prilikom ručka je dobra zaštita od osa. Hranu je potrebno držati pokrivenom. Pre konzumiranja pića obavezno proveriti čašu. Poželjno je držati zatvorene kante za đubre.

Ukoliko se ose nalaze u blizini, potrebno je da zadržite smirenost i izbegavate nagle pokrete jer ih to unervozuje.Ne preporučuje se nošenje odeće jarkih svetlih boja jer ose te boje tumače kao cveće, a takođe treba izbegavati parfemisanje cvetnim mirisima. Nije preporučljivo ubijati ose jer osa tom prilikom ispušta feromone koji daju signal drugim osama da napadaju, a isto se dešava i prilikom uboda.

Izvor Direktno.rs