Nedavno istraživanje pokazalo je da bi više od polovine putnika spakovalo kofere, uputilo se ka aerodromu i odletelo na potpuno nepoznatu destinaciju bez pitanja.Putovanja iznenađenja su danas možda i najbrže rastući i najpopularniji trend u turizmu. Ako vas privlače takva iskustva, dovoljno je spakovati kofere, poneti dobru volju i, naravno, pasoš – ostalo prepustite profesionalcima koji će organizovati vaše putovanje. Ova vrsta putovanja, poznata i kao “tajanstveni odmor”, podrazumeva da putničke agencije preuzmu planiranje vašeg putovanja, uključujući odabir destinacije koju saznajete neposredno pred poletanje na aerodromu.

Za mnoge putnike ovo je savršeno rešenje, posebno ako imate nesigurnosti ili teško donosite odluke. Sve prepustite drugima da organizuju umesto vas. S obzirom na rastuće interesovanje, 2024. godina bi mogla biti ključna za putovanja iznenađenja kao glavni turistički trend.U poslednjoj deceniji sve je više kompanija koje se bave organizacijom iznenadnih putovanja širom sveta. Iako je planiranje odmora uvek bilo uzbudljivo, čini se da element misterije privlači putnike da istraže novi način istraživanja sveta.

Procedura je jednostavna: odaberete paket, odredite cenu, udaljenost i trajanje putovanja, zatim popunite upitnik sa informacijama o prethodnim putovanjima, interesima, sklonostima, mobilnosti i prehrambenim ograničenjima. Stručni istraživački tim potom kreira vaše putovanje.Nekoliko dana pre polaska, stižu vam misteriozni saveti putem mejla o destinaciji, vremenskoj prognozi i informacijama o pakiranju. Neposredno pre putovanja dobijate pismo koje sadrži dve neotvorene koverte sa imenom destinacije iznenađenja i detaljnim planom koji uključuje rezervacije restorana, kao i predloge za muzeje, šetnje i druge atrakcije.

Izvor 24sedam