U kišnim danima koji su bili česti tokoma leta, a najavljeni su i za jesen pred nama, neretko se na putu stvaraju duboke bare, što stvara rizik od proklizavanja, poznatog kao akvaplaning.Da ne bi došlo do problema s autom pri proklizavanju, najvažnije je da umete da prepoznate i ispravno reagujete. Do klizanja dolazi kada se između kolovoza i gume nakupi tanak sloj vode od najmanje 2,5 milimetara.

Koji su znaci proklizavanja
Znaci akvaplaninga su pre svega brže okretanje pogonskih točkova, glasnija buka motora, odnosno nagli porast broja obrtaja motora, lagano i neefikasno upravljanje i zanošenje zadnjeg dela vozila.

Šta da preduzmete ako vam auto prokliza
Ni u kom slučaju nemojte da paničite, već se potrudite da ostanite prisebni. Izbegavajte jak pritisak na kočnicu. Polako otpustite pedalu za gas, držite volan u položaju pre klizanja i pratite situaciju. Ako ste vozili manjom brzinom, točkovi će povratiti prianjanje, a vi ćete uspostaviti opet kontrolu nad svojim vozilom. Veoma je bitno da ne okrećete naglo volan čak i ukoliko kola klize ka ivici puta.

Kvalitet guma takođe bitan
Kvalitetne gume sa dovoljno dubokim žljebovima su takođe bitne jer ako su istrošene, slabije će raspršiti vodu, što povećava verovatnoću proklizavanja.

Izvor 24sedam