Peškiri se svakodnevno koriste pa se ne treba čuditi što se brzo prljaju i potrebno ih je često prati. No, osim čestih pranja, koliko bismo zapravo trebali mijenjati peškire? Ovo su neki od znakova koji vam trebaju da biste se riješili svojih starih peškira i počeli tražiti nove.

Vaši peškiri prestali su upijati vodu

Ako primijetite da više niste suhi kao prije ili vam se čini da sušenje traje duže, nije riječ o vama, već o vašem peškiru. Vaši peškiri su vjerojatno stari. Izdajnički znak da je vrijeme za zamjenu peškira je kada je izgubio svoju pahuljastu upijajuću kvalitetu.

Vaši peškiri su stari nekoliko godina

Ako se o njima pravilno brine, visokokvalitetni peškiri trebali bi trajati do dvije godine, ovisno o upotrebi. Peškiri mogu postati smrdljivi iz mnogo različitih razloga. To može biti osoba koja ga koristi ili kupatilo koje ima lošu ventilaciju, ali ako operete svoj peškir i još uvijek ne miriše, to je jasan znak da je vrijeme za nove peškire u vašem domu.

Vaši peškiri su grubi

Ako su prošli mjeseci ili godine otkako ste uživali u mekanim peškirima, vrijeme je za nove. Oni mogu biti grubi od ostataka ulja za tijelo i deterdženata koji se nakupljaju unutar tkanine. Ako je vaš peškir nov, a primijetili ste da se tekstura iznenada promijenila, možda imate tvrdu vodu ili je možda vrijeme da promijenite deterdžent za pranje veša.

Boja vašeg peškira blijedi

Ako ste kupili šarene peškire i primijetili da se nijansa promijenila ili jednostavno više ne izgledaju živahno kao prije, to je izvrstan izgovor da krenete u kupovinu novih. Međutim, ako su vaši ručnici bijeli i želite ih posvijetliti, korištenje izbjeljivača mnogo je jeftinije nego njihova potpuna zamjena.

Postoje tragovi plijesni na vašim peškirima

Ako na ručnicima primijetite mrlje od plijesni, potrebno ih je izbaciti. Ako je ovo čest problem, svakako uključite ventilator ili otvorite prozor u kupatilu, naručito tokom i nakon tuširanja. Ako nemate nijednu od tih mogućnosti, ostavljanje otvorenih vrata može pomoći u smanjenju vlage, koja je uzrok plijesni.

Imate poderotine ili rupe na vašim peškirima

Peškiri nisu dizajnirani da traju vječno, pa ako su vaši poderani ili imaju rupe, treba ih zamijeniti. Ako ih niste baš spremni baciti, razmislite o prenamjeni za čišćenje ili sušenje kućnih ljubimaca.

Izvor:Klix