Zaljubljenost “do ušiju” mnoge ljude može navesti na stvari koje vjerovatno ne bi učinili da im se ta osoba stvarno ne sviđa, a naučnici su otkrili šta se to zbiva u našem tijelu tokom zaljubljivanja.Naučnici se kroz historiju nisu pretjerano bavili utjecajem zaljubljenosti na ljudsko ponašanje, no studija provedena na 1.500 mladih ljudi, koji su se identificirali kao zaljubljeni, pokazala je da mozak radi potpuno drugačije kada ste zaljubljeni.Studiju su proveli doktorant na Australskom nacionalnom sveučilištu Adam Bode i doktor Phil Kavanagh s Univerziteta u Canberri i Univerziteta Južne Australije. Oni su promatrali sistem aktivacije ponašanja (BAS) unutar tijela s obzirom na reakcije i odgovore zaljubljene osobe.

Sistem aktivacije ponašanja unutar tijela može aktivirati određena ponašanja koja su potaknuta nagradom i pozitivnim reakcijama. U studiji koja je objavljena u časopisu Behavioral Sciences, oni su došli do zaključnih razmatranja da se mozak mijenja kada ste zaljubljeni. Kada su ljudi posebno voljeni, njihove misli postaju više usredotočene na osobu u koju su zaljubljeni.

Doktor Kavanagh je rekao da bi hormon oksitocin mogao biti ključni faktor u promjenama koje se vide kao “valovi” hormona koji cirkuliraju u našem živčanom sistemu i krvotoku u interakciji s voljenima. Zaključio je da ljubav aktivira “puteve u mozgu povezane s pozitivnim osjećajima”.”Način na koji voljene osobe poprimaju posebnu važnost je zahvaljujući kombinaciji oksitocina s dopaminom, hemikalijom koju naš mozak oslobađa tokom romantične ljubavi”, objasnio je.Oni će nastaviti s istraživanjem, a u narednoj fazi analizirat kako muškarci i žene pristupaju ljubavi, a istraživat će i različite tipove romantičnih partnera.

Izvor Klix.ba