Kako se približavaju letnji odmori, sve više ljudi gugla na internetu koja su pravila davanja bakšiša širom sveta. Jedan stručnjak za putovanja je otkrio gde je prikladno ostaviti bakšiš, a gde ne. I što je još važnije, tamo gde se to čak smatra nepristojnim.Ekspert za putovanja Džastin Čepmen iz Go2Africa otkrio je svoja pravila davanja bakšiša, objašnjavajući bonton davanja bakšiša širom sveta.

Evropa

– Pravila za bakšiš se razlikuju širom Evrope – kaže Džastin.- U zemljama poput Francuske, Italije, Španije i Nemačke, vaš račun za restoran će često uključivati naknadu za uslugu, ali se može očekivati ostavljanje bakšiša od 10 do 15% ako “coperto” nije uključen. Ali u drugim zemljama poput Belgije, Finske, Danske i Holandije, bakšiš je manje uobičajen – iako je zaokruživanje računa na najbliži evro ili ostavljanje sitniša dobar način da pokažete svoju zahvalnost.

Afrika

Džastin objašnjava:- Pored traženja stvari kao što su najbolji safari i najbolje vreme za odlazak u Južnu Afriku, istražite nešto o bakšišima pre nego što otputujete. Uobičajeno je 10% do 15% vašeg računa u restoranu, ali proverite na računu naknadu za uslugu koja je možda već uključena.

Centralna i Južna Amerika

– U Južnoj Americi, konobari se ne oslanjaju toliko na bakšiš kao u Severnoj Americi, ali 10 do 15% je norma u restoranima – kaže on.

Azija

Ovde se stvari mnogo razlikuju, objašnjava Džastin.Nova pravila za putovanje autobusom: Šta je zabranjeno i kolike su kazne?- Kultura davanja bakšiša se veoma razlikuje širom Azije. U Kini se bakšiš smatra nepotrebnim, čak i nepristojnim. U Japanu se bakšiš može smatrati uvredom – eventualno bi neki sitniš mogao da bude bolje primljen ako zaista želite da pokažete zahvalnost. Slično kao u Japanu, u Južnoj Koreji se ne očekuje bakšiš.

Australija i Novi Zeland

– Bakšiši se generalno ne očekuju u Australiji ili na Novom Zelandu – kaže Džastin Čepmen, piše Ladbible.

Izvor Direktno.rs