Iako visok kvocijent inteligencije nije odrednica da ćete biti bogati i uspješni, on svakako može olakšati vašu svakodnevnicu. Postoji niz karakteristika koje mogu utjecati na nivo inteligencije, a naučnici su otkrili da jedna osobina može biti znak da ste iznad prosjeka.Kako biste bili sigurni da li ste među natprosječno inteligentnim ljudima, najbolje bi bilo da se testirate. Međutim, istraživači Gil Greengross i Geoffrey Miller s Univerziteta New Mexico i Rod A. Martin s Univerziteta Western Ontario otkrili su da je humor znak temeljne kognitivne sposobnosti i kondicije.U ovom zanimljivom istraživanju sudjelovala je skupina studenata, koji su za zadatak imali stvaranje izmišljenih profila ljudi na temelju nekih osnovnih informacija.

Studenti su zatim ocjenjivali koliko su smiješni odgovori drugih sudionika istraživanja, a zatim su svi sudionici zamoljeni da ispune testove opće inteligencije, svjesnosti, otvorenosti, ekstraverzije, društvenosti i neurotičnosti.Studija je otkrila da je opća inteligencija snažan prediktor humora, neovisno o drugim varijablama. Studenti koji su imali više smisla za humor, obično su imali bolje kognitivne sposobnosti i samim time bili pametniji.Također, postoje još neka istraživanja koja upućuju na povezanost humora i natprosječne inteligencije.Studija objavljena sedamdesetih godina prošlog vijeka proučavala je 55 komičara i 14 komičarki te otkrila da oni stalno postižu znatno više rezultate na IQ testovima od prosječne populacije. Dok je prosječni IQ rezultat u općoj populaciji između 90 i 110, utvrđeno je da komičari u prosjeku postižu 138, a komičarke 126.

Osim toga, istraživači William E. Hauck i John W. Thomas s Univerziteta Bucknell proveli su istraživanje kako bi proučili tri varijable: kreativnost, inteligenciju i smisao za humor. Otkrili su da dok su kreativnost i inteligencija neovisne jedna o drugoj, humor je povezan i s kreativnošću i s inteligencijom.Naravno, ako nemate smisla za humor, to ne znači nužno da niste inteligentni. Dobar smisao za humor samo je jedna od mnogih osobina koje signaliziraju natprosječnu inteligenciju. Osim toga, ako ste neko ko radije više cijeni humor kod drugih ljudi, to je također znak da možda imate natprosječnu inteligenciju.

Izvor Klix.ba