Svijet kozmetičkih tretmana konstantno se razvija, a najnovija senzacija koja se širi društvenim mrežama i skuplja milione pregleda, inspirisana je filmskim hitom.Avanture najslavnije svjetske lutke još su i prije početka prikazivanja filma Barbie snažno utjecale na trendove u odijevanju, šminkanju i friziranju, ali tu se nisu zaustavile, pa je tretman botulinum toksinom A (botoks) kojim se ciljaju prejaki gornji leđni mišići na valu “Barbie ludila” nazvan Barbie botoks, a otprije je poznat i kao “trap tox”.Kako piše New Beauty, za Barbie botoks koristi se neurotoksin botulinum toksin A, mimo onoga za što je registrovan (off label), kako bi opustio preaktivne i zgrčene trapezne mišiće.

Termin Barbie botoks nastao je zbog toga što se pod utjecajem botoksa ramena opuštaju, što dovodi do laganog izduživanja vrata i tanjeg izgleda gornjeg dijela tijela.Mnogi ljudi imaju zgrčene mišiće u ramenima zbog dugotrajnog rada na računalu i ostalih aktivnosti koje stvaraju napetost u vratu i ramenima, pa spominjanje Barbie u nazivu tretmana može odvesti u krivom smjeru – osnovna je svrha tretirati stegnuti leđni mišić, a ne uljepšati se kako bi se mogle bolje nositi otvorene majice. Ipak, naziv je zaživio jer tretman na neki način podržava estetiku Barbie.Ugao između vrata i ramena se povećava te vrat vizuelno postaje tanji i duži, dajući ukupni ženstveniji i delikatniji izgled.

“Pogledate li lutku Barbie, vidjet ćete da ima ugao od 90 stepeni između vrata i ramena, za razliku od, recimo, ninja kornjača”, rekla je za New Beauty plastična hirurginja dr. Simona Paulter.Djelovanje Barbie botoksa je privremeno, traje tri do četiri mjeseca te zahtijeva ponavljanje, ako se želi održati željeni rezultat. Redovna primjena injekcija dovest će do atrofiranja mišića zbog neupotrebe, čime se potencijalno smanjuje količina botoksa potrebna za daljnje tretmane. Dr. Paulter kaže kako je procedura potpuno reverzibilna, jer se, po prestanku botoksiranja, mišići uz redovnu upotrebu vraćaju na izvornu veličinu.

“Kao i svaka upotreba neuromodulatora i ova traži održavanje. No, kao i kod svakog kozmetičkog tretmana, pogotovo trendovskog, osobe zainteresovane za Barbie botoks trebaju se obratiti certificiranom estetskom hirurgu kako bi s njim razgovarale o ciljevima i potencijalnim rizicima postupka”, podsjeća dr. Paulter.Iako ovaj postupak može biti inovativno i prihvatljivo rješenje za osobe koje žele profinjeniji izgled gornjeg dijela tijela, najvažnije je da doktor stručno procijeni ko je kandidat za postupak, piše Gloria.

Izvor Radio Sarajevo