Lady Gaga i Rihanna nominovane su za Oscara za najbolju originalnu pjesmu na predstojećoj dodjeli koja će se održati 13. marta, dok je “Carolina” koju je pisala Taylor Swift za film “Where the Crawdads Sing” izostavljena sa liste nominacija za 95. dodjelu nagrada.Lista nominovanih za Oscara za najbolju originalnu pjesmu uključuje prvu Rihanninu nominaciju, potom Lady Gagu koja se nakon Oscara za film “A Star is Born” ponovo takmiči zahvaljujući pjesmi iz nastavka “Top Guna”.Tu je i Diane Warren, dobitnica počasnog Oscara prošlog mjeseca i muzički gigant sama po sebi. Dobila je 14. nominaciju u kategoriji za pjesmu “Applause” iz dokumentarca “Tell It Like a Woman”.

Na listi nije Taylor Swift, čija je pjesma “Carolina” iz filma “Where the Crawdads Sing” bila na užem izboru od 15 filmova koji su se borili za nominaciju.Iako je sedmostruka dobitnica Grammyja, Rihannina nominacija danas je njeno prvo priznanje za Oscara.Lady Gaga je nominovanu “Hold My Hand” izvela uživo na svojoj turneji Chromatica Ball prošlog ljeta, premda nije bilo kampanje oko pjesme. Pjesma je pokupila nominacije na dodjelama Critics’ Choice Awards i Zlatni globus.

Rihanna je pjesmu “Lift Me Up” iz filma “Black Panther: Wakanda Forever” napisala zajedno s kompozitorom Ludwigom Goransonom i rediteljem Ryanom Cooglerom. Snimljena je u čast ostavštine glumca Chadwicka Bosemana, koji je igrao kralja T'Challu u originalnom filmu. Boseman je preminuo od raka debelog crijeva 2020. godine u 43. godini.Nominovane za Oscara za originalnu pjesmu su i numere “Naatu Naatu” (“RRR”) i “This Is a Life” (“Everything Everywhere All at Once”). Dodjela Oscara će se održati 13. marta u Dolby teatru u Hollywoodu.
Izvor Klix.ba