Nezaustavljivi satelit trebao bi u srijedu ući u Zemljinu atmosferu, gotovo 30 godina nakon što je lansiran. Očekuje se da će se satelit, poznat kao ERS-2, raspasti na dijelove pri ponovnom ulasku, od kojih će većina izgorjeti, piše “Sky News”.Budući da je ponovni ulazak “prirodan”, odnosno ne kontrolišu ga ljudi, nemoguće je tačno predvidjeti kada i gdje će se što dogoditi, prema Evropskoj svemirskoj agenciji (ESA). Ipak, kako se srijeda približava, agencija može s većom sigurnošću govoriti o tome što će se dogoditi.ESA je svoju najnoviju prognozu objavila danas, predviđajući da će satelit ponovno ući u Zemljinu atmosferu u srijedu u 11:14. Postoji “prozor neizvjesnosti” zbog nepredvidive solarne aktivnosti, što znači da bi se ponovni ulazak mogao dogoditi do 15 sati prije ili poslije predviđenog vremena.

Objavljena je i fotografija satelita koji se kreće prema atmosferi. Fotografije su nastale između 14. januara i 3. februara, kada je ERS-2 još uvijek bio na visini od preko 300 kilometara. Sad je na nadmorskoj visini od oko 200 kilometara i pada za više od 10 kilometara svakog dana, pri čemu se brzina njegovog spuštanja brzo povećava.Kada dostigne visinu od oko 80 kilometara, počeće se lomiti i potom izgorjeti. Neki fragmenti bi mogli stići do Zemlje, upozorila je ESA, ali će najvjerovatnije pasti u okean. “Rizici povezani s ponovnim ulaskom satelita vrlo su niski”, prema ESA-inim informacijama o ponovnom ulasku satelita.

Nijedan od ovih fragmenata neće sadržavati nikakve otrovne ili radioaktivne tvari, rečeno je. ERS-2 lansiran je 1995. godine. U to je vrijeme bio najsofisticiraniji evropski svemirski brod za posmatranje Zemlje.”Pružio nam je nove uvide o našoj planeti, hemijskom sastavu naše atmosfere, ponašanju naših okeana i učincima aktivnosti čovječanstva na našu okolinu”, objasnio je Mirko Albani, voditelj ESA-inog Programa svemirske baštine.Nakon 16 godina u orbiti ESA je odlučila prekinuti svoju misiju i “deorbitirati” satelit. To je uključivalo korištenje preostalog goriva i smanjenje visine sa 785 na 573 kilometra. Tako je smanjena mogućnost sudara s nečim drugim u svemiru i skraćeno vrijeme u orbiti nakon završetka misije, prenosi “Index”.

Izvor Nezavisne